Udgivet i Ledetråde med F

Fedtstof Krydsord

Af Krydsordseksperten

Velkommen til Kryds.dk – din eksperthjemmeside for alle former for krydsordsgåde! I denne artikel, »Fedtstof krydsord«, præsenterer vi et komplet overblik over 99 mulige løsningsforslag til ledetråden Fedtstof, så du altid er godt rustet, når du sidder med pennen i hånden.

Fedtstoffer er et hyppigt forekommende tema i krydsord, både på grund af dets biologiske relevans og det store ordforråd, der knytter sig til forskellige typer olier, smør, margarine og kemiske betegnelser. Ikke alene kan du støde på kendte ord som smør og olie, men også mere tekniske termer som triacylglycerol eller phospholipid dukker op – og det gør gåden både udfordrende og lærerig.

Hos Kryds.dk ved vi, at det ikke kun handler om at finde det rigtige ord, men også om at udvide sit ordforråd og få et dybere kendskab til hvert enkelt begreb. Derfor følger hvert af vores 99 løsningsforslag en fyldestgørende beskrivelse af ordets betydning, oprindelse og anvendelse, så du kan blive klogere, mens du knækker koden.

Uanset om du er nybegynder eller erfaren på krydsordsfronten, vil vores oversigt over Fedtstof-ord give dig både inspiration og sikkerhed, så du kan løse selv de mest komplekse ledetråde. God fornøjelse med jagten på det perfekte fedtstof!

Fedtstof Krydsord 4 bogstaver

Følgende 6 ord med 4 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Fedtstof'.

Ord Beskrivelse
Ghee Klareret smør fra indisk køkken, hvor mælkeproteiner er fjernet. Tåles ofte bedre af laktosefølsomme. Har koncentreret smørsmag og meget højt røgningspunkt.
Lard Engelsk betegnelse for svinefedt, ofte raffineret. Anvendes til bagning og stegning for sprød konsistens i fx wienerbrød. Har høj rygningstemperatur og neutral smag.
Olie Generelt flydende fedtstof udvundet fra planter, frø eller nødder. Anvendes til stegning, dressing og marinader. Indeholder ofte essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan producere.
Smør Traditionelt animalsk fedtstof fremstillet ved at piske fløde til en cremet, gul masse. Anvendes i bagning, stegning og som smørelse på brød. Det tilfører retter fyldig smag og karakter.
Spæk Tykt fedtlag fra pattedyr som svin, hval og sæl. Kan bruges til madlavning, særligt i gammeldags bagværk og konfekt. Spæk har neutral smag og høj røg­ningspunkt.
Talg Fast animalsk fedt fra okse eller får, udvundet ved opvarmning af fedtvæv. Bruges i sæbe, stearinlys og smøremidler. Har en grov tekstur og neutral lugt.

Fedtstof Krydsord på 5 bogstaver

Et enkelt ord med 5 bogstaver er velegnet til ledetråden 'Fedtstof'.

Ord Beskrivelse
Lipid Overordnet betegnelse for fedtopløselige molekyler, inklusive triglycerider, fosfolipider og steroler. Funktioner som energilagring, strukturel komponent i membraner og signalstoffer.

Fedtstof Krydsord 6 bogstaver

Vi præsenterer her 2 ord med 6 bogstaver, der kan bruges til 'Fedtstof'.

Ord Beskrivelse
Bivoks Naturprodukt udskilt af honningbier til opbygning af vokskager. Fast ved stuetemperatur, smelter ved ca. 62°C. Anvendes i kosmetik, stearinlys og fødevareindpakning som naturlig emulgator.
Sterol Familie af lipider med steroidstruktur og hydroxylgruppe. Omfatter kolesterol i dyr og plantesteroler som stigmasterol. Vigtigt for membranfluiditet og hormonproduktion.

Fedtstof Krydsord på 7 bogstaver

Her er 8 muligheder på 7 bogstaver, der passer til 'Fedtstof' i dit krydsord.

Ord Beskrivelse
Blubber Tykt, fedt-rigt lag under hvalhud, brugt til historisk olieproduktion og isolering. Blubber er en form for animalsk fedt, rig på lange fedtsyrer og energi.
Fedtlag Synonym for fedtvæv eller aflejring af fedt i kroppen. Kan bruges om både underhudsfedt og visceraelt fedt. Beskytter organer og fungerer som energireserve.
Fedtvæv Bindevæv bestående af fedtceller og fibrøst matrix. Omfatter underhuds- og visceralt fedt. Vigtigt for energilagring, isolering og hormonproduktion.
Lanolin Fedtstof udvundet fra fåreuldens voksholdige fedt. Brugt i salver, cremer og læbebalm for sin fugtighedsbindende effekt. Kan fremkalde allergi hos fåreuldsfølsomme.
Madfedt Generisk betegnelse for fedtstoffer beregnet til madlavning, stegning og bagning. Dækker smør, margarine, olie og fedtblandinger. Skal have stabilitet ved opvarmning.
Squalen Flydende triterpen­lignende lipid oprindeligt fra hajlever. Bruges i kosmetik som antioxidantrig fugtighedsforstærker og i vacciner som adjuvans. Også vegetabilske alternativer vanlig.
Stearin Fast stof også kaldet stearinsyre‐salt, anvendt i stearinlys og kosmetik. Fremstillet af dyrisk eller vegetabilsk fedt. Giver stabilitet og høj smeltepunkt i produkter.
Steroid Lipidmolekyle med fire ringformede kulstofskeletter. Omfatter kolesterol, steroidhormoner og nogle vitaminformer. Har strukturelle og signalgivende funktioner i kroppen.

Fedtstof Krydsord 8 bogstaver

Her er 18 muligheder på 8 bogstaver, der passer til 'Fedtstof' i dit krydsord.

Ord Beskrivelse
Adipocyt Enkelt fedtlagrende celle fundet i fedtvæv. Indeholder et stort lipiddråbe og få organeller. Centrale for energioplagring og hormonproduktion relateret til appetit og stofskifte.
Andefedt Fedt fra and, ofte anvendt i fransk madlavning til confitering og stegning. Har rig, karakteristisk smag, der tilfører dybde til retter som pommes sarladaises.
Bagefedt Fedtstof særlig egnet til bagning, fx smør, margarine eller faste fedtblandinger. Skal give dej stabilitet og ønsket smuldret eller blød konsistens i kager og wienerbrød.
Fastfedt Fedttype, der er fast ved stuetemperatur, fx smør, margarine og palme- eller kokosfedt. Velegnet til bagning og konfekt for at give struktur og konsistens.
Fedtsyre Alkylkæde med karboxylsyregruppe. Kan være mættet eller umættet (mono- eller polyumættet). Grundlæggende byggesten i triglycerider og andre lipider.
Fårefedt Animalsk fedt fra får, også kaldet talg. Anvendes i sæbeproduktion, stearinlys og nogle traditionelle retter. Har fast konsistens og en let karakteristisk duft.
Gearolie Tyktflydende smøreolie til tandhjul i gearkasser. Skal kunne modstå høje tryk og temperaturer. Har ofte ekstremtryksadditiver for at beskytte mod metal-mod-metal-kontakt.
Glycerin Treværdig alkohol med fedtlignende egenskaber, ofte biprodukt ved fremstilling af sæbe. Bruges som fugtighedsbevarende middel i fødevarer, kosmetik og farmaceutika.
Gåsefedt Fedt fra gås, historisk brugt til stegning og confitering. Har rig, karakteristisk smag og højt røgningspunkt, hvilket gør det velegnet til sprøde skind på fjerkræ.
Hampolie Koldpresset olie fra hampfrø med balanceret omega-6 til omega-3-forhold. Let nøddeagtig smag, god til dressing og smoothies. Indeholder også gamma-linolensyre.
Hvalfedt Animalsk fedt fra hval, også kaldet blubber. Historisk brugt i olieudvinding og som brændstof. Rig på ungef�raffinerede fedtsyrer, men i dag sjælden på grund af fredningsregler.
Lecithin Fosfolipid ofte udvundet af æggeblommer eller sojabønner. Emulgator, der stabiliserer fedt-vand-blandinger i fødevarer som margarine, chokolade og dressinger.
Oksefedt Animalsk fedt fra okse, ofte kaldet suet. Bruges i bagning, konfekt og til fremstilling af sæbe og stearinlys. Har fast konsistens og neutral duft.
Palmitin Triglycerid bestående af glycerol og palmitinsyre, solid ved stuetemperatur. Findes i palmefedt og animalskfedt, anvendes industrielt i sæbe og konfekt for struktur.
Rapsolie Vegetabilsk olie fremstillet af rapsfrø. Har en mild, let nøddeagtig aroma og et højt indhold af omega-3 og omega-6-fedtsyrer. Velegnet til både stegning og kolde retter.
Sheasmør Naturprodukt fremstillet af sheanødder, fast og cremet. Bruges i kosmetik, sæber og som madfedt i afrikanske retter. Rig på vitaminer og fedtsyrer.
Stegfedt Fedtstof særligt velegnet til stegning ved høje temperaturer. Kan være raffineret olie, andefedt, svinefedt eller special-stegemargarine. Har højt røgningspunkt og neutral smag.
Vaseline Halvfast petroleumgelé, pudret eller renset til kosmetisk og farmaceutisk brug. Anvendes som fugtighedscreme og beskyttende barriere på hud samt i nogle farmaceutiske salver.

Fedtstof Krydsord på 9 bogstaver

Følgende 18 ord med 9 bogstaver kan bruges i dit krydsord med 'Fedtstof'.

Ord Beskrivelse
Fiskeolie Olie presset eller udvundet af fede fisk som laks og makrel. Rig på omega-3-fedtsyrer (EPA og DHA), typisk indtaget som kosttilskud i kapsler for hjerte- og hjernehelse.
Kakaosmør Fast, gulbrunt vegetabilsk fedt udvundet af kakaobønner. Anvendes i chokoladeproduktion for glans og mundfølelse. Har fast smeltepunkt nær kroppens temperatur.
Kokosfedt Fast, hvidt vegetabilsk fedt udvundet af kokosnød. Anvendes i konfekt, bagværk og madlavning i tropiske retter. Indeholder primært mættede fedtsyrer.
Kokosolie Fast ved stuetemperatur og flydende ved let opvarmning. Fremstillet af kokosnødder, har en let sødlig, tropisk duft. Indeholder mættede fedtsyrer og bruges i bagværk og wokretter.
Kokumsmør Fast vegetabilsk fedt fra kokumfrugtens kerner. Anvendes som erstatning for kakao- og sheasmør i kosmetik og madlavning. Rig på en stearid-agtig konsistens.
Levertran Flydende, gulligt fedt udvundet af fiskelever, især i torskefamilien. Meget rig på omega-3 (EPA, DHA) og vitamin D. Bruges som kosttilskud mod D-vitaminmangel.
Linolsyre Essentiel polyumættet omega-6-fe­dtsyre, som kroppen ikke kan danne selv. Findes i solsikke- og majsolie. Indgår i cellemembraners struktur og signalstoffer.
Mangosmør Fast, hvid vegetabilsk fedt udvundet af mangostenens kerner. Anvendes i kosmetik til cremer og lotions for sin blødgørende effekt og neutrale duft.
Margarine Vegetabilsk alternativ til smør fremstillet af raffinerede planteolier og emulgatorer. Bruges til bagning, madlavning og som pålæg. Har typisk lavere mættet fedt og højere umættet fedt end smør.
Motorolie Speciel smøreolie designet til forbrændingsmotorer. Indeholder additiver mod oxidation, slid og slam. Vigtigt for motoreffektivitet og levetid. Viskositetsgrader som 5W-30 angiver flydeevne.
Oleinsyre En monoumættet omega-9-fedtsyre, almindelig i olivenolie og avocado. Smelter ved lav temperatur, sænker LDL-kolesterol i blodet og fremmer hjertekar-sundhed.
Palmeolie Uraffineret eller raffin�eret olie udvundet af palmefrugter. Har et højt indhold af mættet fedt og bruges i industrielt fremstillede fødevarer, stegeprodukter og kosmetik.
Salatolie Neutralt plantebaseret olie egnet til dressinger og mayonnaise. Kan være raps-, solsikke- eller vindruekerneolie. Skal have mild smag og god ernæringsprofil.
Sesamolie Aromatisk olie fra sesamfrø, ofte ristet før presning. Tilføjer en tydelig nøddeagtig smag i wokretter, marinader og dressinger. Indeholder både mono- og polyumættede fedtsyrer.
Smørefedt Tykt animalsk eller syntetisk fedt til mekanisk smøring, fx cykelkæder og låse. Beskytter mod rust og slid. Skal tåle tryk og vibrationer.
Smøreolie Flydende fedtstof til maskinel smøring, ofte mineral- eller syntetisk olie. Beskytter mod korrosion og slid i lejer og tandhjul. Fås i forskellige viskositeter.
Svinefedt Raffineret eller uraffineret fedt fra svin. Bruges i traditionelle opskrifter, konfekt og bagværk for ekstra sprødhed. Har neutral smag og højt røgningspunkt.
Transfedt Industrielt fremstillet umættet fedt, hvor dobbeltbindinger omdannes til transfedtsyrer. Forlænger holdbarhed, men øger risiko for hjertekar-sygdom og øger LDL-kolesterol.

Fedtstof Krydsord på 10 bogstaver

Her er 9 gode bud på ord med 10 bogstaver til 'Fedtstof'.

Ord Beskrivelse
Diglycerid Molekyle bestående af glycerol bundet til to fedtsyrer. Bruges som emulgator i fødevarer og kosttilskud. Formidler stabil blanding af olie og vand.
Fedtceller Specialiserede celler (adipocyter) i fedtvæv, der lagrer triglycerider. Mindsker ved kalorieunderskud og øges ved kalorieoverskud. Har hormonelle funktioner via frigivelse af adipokiner.
Fosfolipid Amfifilt lipid med to fedtsyrekæder og en fosfogruppel. Vigtig bestanddel i cellemembraner, der danner dobbeltlag og regulerer stoftransport ind og ud af cellerne.
Hørfrøolie Koldpresset olie fra hørfrø med højt indhold af omega-3-linolensyre. Bruges i dressinger og smoothies. Må ikke opvarmes til høje temperaturer, da den harskner hurtigt.
Kolesterol Steroltype i cellemembraner og forløber for visse hormoner. Produceres i leveren eller tilføres gennem animalske fødevarer. Overdrevet indtag kan øge risiko for åreforkalkning.
Mandelolie Koldpresset olie fra mandler med let nøddeagtig aroma. Anvendes i bagværk, som dessertolie og i kosmetik for blødgørende egenskaber. Rig på umættede fedtsyrer.
Olivenolie Presset olie fra oliven kendt for sin frugtagtige smag og gule-grønne farve. Rig på monoumættet fedt og antioxidanter. Ofte anvendt i middelhavskøkkenet til dressing og stegning.
Plantefedt Fedtstof udvundet af planteundere, som palme, kokos og oliven. Kan være fast eller flydende. Anvendes både i fødevarer og i industrielle sundheds- og skønhedsprodukter.
Planteolie Generisk betegnelse for olie fra planter, kerner og nødder. Dækker raps-, solsikke-, oliven- og mange andre olier. Anvendes i kost, kosmetik og industri for ernæring og smøring.

Fedtstof Krydsord over 10 bogstaver

Vi har fundet disse 37 ord med mere end 10 bogstaver, der kan bruges i et krydsord med ledetråden 'Fedtstof':

Ord Beskrivelse
Avocadoolie Koldpresset olie fra avocado med mild smag og grønlige nuancer. Rig på monoumættet fedt og E-vitamin. Velegnet til salater, mayo og let stegning.
Cholesterol Engelsk stavemåde af kolesterol, en sterol i cellemembraner og forstadie for steroidhormoner. Central i lipidmetabolisme og hjerte-kar-sundhed at holde niveauer i balance.
Fedtdepoter Samlinger af fedtceller i kroppen hvor energi lagres som triglycerider. Kan både fungere som isolering og energireserve. Overdreven akkumulation fører til overvægt.
Linolensyre Essentiel omega-3-polyumættet fedtsyre, som kroppen skal have gennem kosten. Forekommer i hørfrø- og valnøddeolie. Forstadie til EPA og DHA i kroppen.
Lipoprotein Kompleks af lipid og protein, der transporterer fedt i blodet. Omfatter LDL (“dårligt” kolesterol) og HDL (“godt” kolesterol). Balancen påvirker hjertekar-sundhed.
Mættet fedt Fedtsyrekæder uden dobbeltbindinger – faste ved stuetemperatur. Findes i smør, palme- og kokosolie. Forbundet med øget LDL-kolesterol ved højt indtag.
Perillaolie Olie udvundet af perillafrø med høj andel omega-3-linolensyre. Anvendes i koreansk madlavning og som kosttilskud. Har let krydret, nøddeagtig smag.
Ricinusolie Olie fra ricinusfrø med speciel sammensætning af ricinolsyre. Har afførende effekt og anvendes i farmaceutisk produktion, kosmetik og industrielt som smøremiddel.
Smøremiddel Teknisk fedtstof til at mindske friktion mellem metaldele, fx vaseline, silikone- eller mineralolie. Anvendes i maskiner, cykler og redskaber. Ikke beregnet til fødevarer.
Stearinsyre Langkædet mættet fedtsyre i kakao- og sheasmør. Solid ved stuetemperatur, anvendes i stearinlys, kosmetik og chokoladeproduktion. Neutral mod kolesterol ved moderat indtag.
Triglycerid Hovedbestanddel i naturens fedtstoffer, bestående af glycerol bundet til tre fedtsyrer. Den primære energikilde i dyre- og plantefedt. Omsættes i kroppen til energi eller lagres.
Animalskfedt Overordnet betegnelse for fedtstoffer fra dyr, fx smør, talg og fjerkræfedt. Bruges i bagning, stegning og industrielt. Har ofte højere mættet fedt end plantefedt.
Fedtmolekyle Generisk betegnelse for organiske forbindelser bestående af lange kulbrintekæder og carboxylgrupper. Indgår i lipider som triglycerider, fosfolipider og steroider.
Flydendeolie Overordnet betegnelse for olie, der er flydende ved stuetemperatur. Dækker de fleste planteolier som raps-, solsikke- og olivenolie. Anvendes i køkkenet.
Monoglycerid Glycerolmolekyle bundet til én fedtsyre. Bruges som emulgator i fødevarer for at stabilisere fedt-vand-blandinger, fx i margariner og saucepulvere.
Palmitinsyre Mættet fedtsyre almindelig i palmeolie og animalsk fedt. Solid ved rumtemperatur. Forbundet med stigende LDL-kolesterol, men også vigtig energilagringskilde.
Solsikkeolie Lys, neutral olie udvundet af solsikkekerner. Har et højt indhold af omega-6-linolsyre. Velegnet til stegning, bagning og friture, samt i mayonnaise og dressinger.
Umættet fedt Fedtsyrer med en eller flere dobbeltbindinger – flydende ved stuetemperatur. Omfatter mono- og polyumættede fedtsyrer, gavnlige for hjertekar-sundhed ved erstatning af mættet fedt.
Valnøddeolie Aromatisk olie fra valnødder med kraftig, nøddeagtig duft. Ideel i dressinger og gourmetretter. Lavt røgningspunkt, derfor ikke velegnet til højtemperatur stegning.
Fedtopløselig Beskriver stoffer (vitaminer A, D, E, K) der opløses i fedt og lipidbaserede opløsninger. Transporteres i lipidvesikler og lagres i fedtvæv eller leveren.
Glykero-lipid Lipidklasse hvor glycerol er bundet til fedtsyrer, fx triglycerider og fosfolipider. Grundlæggende strukturenhed i lagringsfedt og cellemembraner.
Hydraulikolie Smøreolie med stabil viskositet og trykbestandighed til hydrauliksystemer. Overfører kraft mellem komponenter i fx lifte og bremser. Indeholder antioxidanter og antikorrosionsmidler.
Jordnøddeolie Olie med mild nøddeagtig smag, udvundet af jordnødder. Ofte anvendt i asiatisk madlavning til wokning. Højt røgningspunkt og tilsat aroma i koldpresset version.
Lipoproteiner Flere partikler bestående af lipid og protein, fx VLDL, LDL og HDL. Transporterer kolesterol og triglycerider i blodet. Niveauer påvirker risiko for åreforkalkning.
Macadamiaolie Dyr, let nøddeagtig olie fra macadamianødder. Har et højt indhold af monoumættet fedt og et højt røgningspunkt, hvilket gør den velegnet til stegning og bagning.
Hybenkerneolie Koldpresset olie fra hybenkerner rig på linolensyre, retinol og antioxidanter. Anvendes i hudpleje for regenerering og i gourmetkøkkenet som smagsgiver.
Raffineretolie Olie renset ved kemiske og termiske processer for neutral smag, klar farve og højere røgningspunkt. Velegnet til stegning og produkter med lang holdbarhed.
Hasselnøddeolie Aromatisk olie med tydelig hasselnøddesmag, perfekt til desserter og kolde retter. Indeholder anti­oxidanter og umættede fedtsyrer. Lavt røgningspunkt.
Koldpressetolie Uraffineret olie udvundet ved mekanisk presning uden varme. Bevarer smag, aroma og næringsstoffer som vitaminer og antioxidanter bedre end raffinerede varianter.
Kolesterolester Fedtsyre bundet til kolesterol, transporteret i lipoproteiner i blodet. Forhøjet niveau er forbundet med kardiovaskulær risiko. Oplagring i arterievægge kan føre til plakdannelse.
Madlavningsfedt Overordnet ord for alle fedtstoffer, der anvendes i madlavning, stegning eller bagning: smør, margarine og planteolier. Vælg efter smag, rygningstemperatur og ernæringsprofil.
Uraffineretolie Naturlig, ofte koldpresset olie med karakteristisk smag, aroma og farve. Indeholder flere bioaktive stoffer, men lavere stabilitet ved opvarmning end raffinerede olier.
Vegetabilskfedt Fedtblandinger og olier udvundet fra planter og frø. Omfatter margarine, olie og plantebasserede færdigvarer. Har typisk flere umættede fedtsyrer og lavere mættet fedt.
Abrikoskerneolie Let, letgylden olie fra abrikoskerner med mild, sødlig aroma. Bruges i kosmetik for blødgøring og i køkkenet til salater og bagværk. Rig på linolensyre.
Monoumættet fedt Fedtsyre med én dobbeltbinding, som i oliesyre. Flydende ved stuetemperatur, stabilt ved moderate temperaturer. Sænker LDL-kolesterol og øger HDL-kolesterol.
Polyumættet fedt Fedtsyrekæder med to eller flere dobbeltbindinger, fx omega-3 og omega-6. Flydende ved lave temperaturer og essentiel for hud, hjerne og hjertefunktion.
Vindruekerneolie Let olie med mild, næsten neutral smag udvundet af druekerner. Rig på omega-6-linolsyre og antioxidanter. Velegnet til dressing og lavtemperatur stegning.

Tak fordi du fulgte med til slutningen af vores omfattende liste med 99 løsningsforslag til krydsordets ledetråd “Fedtstof”. Vi håber, du har fundet præcis den variant, der passer til dit puslespil.

Har du stadig brug for flere idéer eller ledetråde til andre krydsordsord? På Kryds.dk opdaterer vi løbende vores samling af krydsordshjælp, så du altid kan få inspiration og den rette løsning lige ved hånden.

Besøg gerne Kryds.dk, hvor du kan finde mange flere krydsordspørgsmål og –svar, tips til din strategi og masser af gåder til både begyndere og erfarne kradsemestre. God fornøjelse med dit næste krydsord!